Optimizare SEO – peste 20 de sfaturi concrete pe care nu ți le dă nimeni

optimizare seo -primul in google
optimizare seo -primul in google

Optimizarea SEO este un domeniu provocator. În limba română înseamnă să-ți optimizezi site-ul pentru motoarele de căutare. Fie că ne place sau nu, când vorbim de motoare de căutare, cel puțin în România, ne referim mai ales la google. În acest articol vei găsi o listă cu principalele lucruri pe care le poți face pentru optimizarea site-ului tau. Prescurtarea SEO provine din limba engleză: Search Engine Optimization.

Dacă dai o căutare pe google după: optimizare SEO sau optimizare site vei găsi o mulțime de companii care-ți pot oferi servicii SEO. Eu nu am scris acest articol pentru a-ți oferi servicii de SEO pentru că nu fac acest lucru. Am scris acest articol pentru ca orice om care caută pe google: optimizare SEO să înțeleagă într-un limbaj cât mai accesibil ce presupune această optimizare SEO, ce înseamnă acest lucru mai concret.

Fie că vrei să faci tu SEO, fie că vrei să externalizezi în totalitate sau parte din această activitate, este bine să știi ce presupune această activitate de SEO. M-am ocupat personal de site-ul traininguri.ro care ocupă una din primele trei poziții în google pentru ce ne interesează, cum ar fi: curs manager resurse umane, curs de formator, curs achiziții publice, training vânzări, etc)

Ce am făcut vedeți mai jos. Este un rezumat, un fel de checklist. Despre multe aspecte, în profunzime vorbesc în Cursul de Marketing online.

Așadar ce ai putea face pentru optimizare SEO?

1. Folosește keyword planner

Din punctul meu de vedere aici este pasul zero pe care trebuie să-l faci. Motivul este simplu: de la început trebuie să știi exact ce vrei să obții, pe ce expresii vrei să te clasezi bine în clasamentul google. Adică, degeaba indexezi și optimizezi pentru SEO ceea ce oamenii nu caută.

Acționează inteligent din start și optimizează pentru ceea ce te interesează. În detaliu, prezint cum se face acest lucru în marketing academy, modulul 7. Oricum, ideea de bază este simplă: stabilește pe ce expresii vrei să faci SEO si verifică în keyword planner ce volum de interogări ai pe expresia/ expresiile respective.

optimizare SEO

2. Instalează-ți un instrument care să te ajute în optimizarea SEO

Depinde pe ce platformă ai websiteul, eu prefer wordpress. Pentru wordpress instalezi pluginul Yoast, care este gratuit și acesta îți spune exact ce faci bine și ce nu faci bine. Este ușor de folosit. În modulul 5 din Marketing Academy, ofer și un studiu de caz ca să vezi exact cum se folosește. Atâta vreme cât îl folosești inteligent, cel puțin pentru baza SEO a fiecărui articol de pe website-ul tău este de ajuns.

optimizare seo cu yoast

3. Optimizează-ți titlurile articolelor

Practic, odată ce ai decis să targetezi un cuvânt cheie sau o expresie aceatea trebuie să apară în titlul articolului tău. Este important să fie relevantă și clară.

optimizarea titlurilor

4. Optimizarea linkurilor

Eu prefer, ca odată ce am targetat un cuvânt cheie, dincolo de denumirea website-ului, linkul trebuie să fie exact cuvântul cheie. Este prietenos si pentru google și pentru utilizatori.

optimizare link

5. Optimizarea metadescrierilor

Atunci când publici un articol trebuie să îi adaugi și o metadescriere. Aceasta este un fel de rezumat citit de google. Practic, din titlu, link si metadescriere, google înțelege despre ce este vorba.

De obicei , dar nu întotdeauna această metadescriere apare în google. Și această metadescriere trebuie să conțină expresia cheie, să fie relevantă pentru expresia pe care tu o vizezi și totodată  atractivă și relavantă pentru utilizatorul care o vede în google. Pentru această metadescriere ai rubrică în Yoast.

metadescrieri google

6. Optimizarea introducerii și a conținutului

Există multe teorii privind frecvența cu care să apară cuvântul cheie în articol. Personal nu cred că există un răspuns adevărat 100%. Evident, trebuie să apară de câteva ori, de  minim 3-5 ori, totuși cât de mult te întinzi cu inserarea expresiei cheie în articol, ține mai degrabă de bunul simț.

Când simți că exagerezi ar fi bine să te oprești, pentru că și google va trage aceeași concluzie. Deci, întrodu-ți cuvântul cheie în primul paragraf, apoi și în text. Ideea este că ar trebui ca frecvența cuvântului cheie să fie naturală, odată ce scrii despre lucrul respectiv.

7. Optimizarea titlurilor și a subtitlurilor (headings)

Atunci când publici un articol tu poți alege ce este titlu și ce este subtitlu. Gândește-te la aceste titluri și subtitluri ca la un fel de cuprins de carte. Aceste titluri îl ajută pe google să înțeleagă structura articolului tău. Evident îl va ajuta și pe utilizator această organizare a conținutului.

Practic, în titlurile și subtitlurile din articol, în loc de a alege să identifici vizual titlurile punând o mărime de font mai mare sau mai mică, folosești opțiune de heading 1, 2, 3, sau 4. Dacă-ți instalezi wordpress în limba română vei vedea exact ca în imaginea de mai jos (subtitlu 1, subtitlu 2, etc). Eu de obicei îmi gândesc această structură înainte de a scrie articolul, însă o poți face și după.

headlng

8. Optimizarea imaginilor din conținut

Când vine vorba de imagini sunt importante trei lucruri:

optimizare imagini si alt text

  1. relevanța pozei pentru expresia cheie
  2. optimizarea ei din punct de vedere al dimensiunii (sa nu fie prea mare,adică pe undeva la maxim 100 KB)
  3. să adaugi alt text (text alternativ) care să conțină cuvântul cheie cel puțin pe una dintre poze (dacă ai mai multe)

9. Inserarea de linkuri externe și interne

Este recomandat să inserezi minim unul două linkuri către alt conținut de pe siteul tău tău (inbound link) și unul tău către un site extern. Este de preferat ca linkurile să fie relevante și ajutătoare pentru utilzator să nu fie puse artificial doar pentru că trebuie puse.

10. Adăugare taguri și categorii

La sfârșitul articolelor trebuie să adaugi taguri (etichete). Aici introduci expresii relevante din care să se înțeleagă pe scurt ce subiecte atinge articolul tău. Aici poți introduce și expresii din familia de cuvinte a expresiei vizate, cu singura condiție să fi vorbit de acel lucru în articol. Dacă nu ai vorbit doar riști o penalizare din partea google.

taguri si categorii

11. Relevanța conținutului este vitală pentru SEO

Când spun relevant mă refer în primul rând la cititor. Dacă nu ai un conținut relevant și de bună calitate degeaba îndeplinești punctele 1-10 de mai sus. Aici se trage linie! Dacă articolul nu este unul bun, poți să optimizezi 1 000 de ani, poți să încerci să introduci câte cuvinte cheie vrei tu, poți să respecți totul. Practic trebuie să scrii cu impact, fie că vorbim de o prezentare de produs, fie că vorbim de un articol tip resursă. Aici apare și o primă problemă a consultanților externi.

Ei te pot ajuta cu punctele 1-10, însă cu acest punct este greu că cineva din exterior să creeze un conținut de calitate și relevat pentru publicul tău. Am auzit și plângeri că au plătit consultanți care nu au avut rezultate. Și eu m-am plâns de acest lucru, până am înțeles ce poate face un consultat și ce nu poate face. Nu-i vina lui la relevanța conținutului. Aici este sarcina ta, sau a responsabilului de conținut din companie. În modulul 9 din Marketing Academy explic cum să scrii articole de impact care să-ți genereze clienți. Oricum, cheia este relevanța.

12. Strategia SEO pentru a ținti prima poziție în Google

Probabil ești interesat de optimizare SEO dacă ai ajuns până aici, însă probabil te interesează nu doar optimizare seo în general, ci vrei o optimizare care să te ducă în prima pagina în google și de ce nu pe primele poziții? Să fii în prima pagină uneori nu este de ajuns.

Utilizatorii, când dau căutare în google, pe prima poziție dau click sub 50%, pe a doua poziție 20-30%, pe a treia poziție din google sub 20 %, etc. Practic, dacă nu ești în una din primele trei poziții atragi mai puțin de 10 % din cei care caută expresia respectivă.

Acest procent poate să difere de la domeniu la domeniu și poate varia în funcție de câtă reclamă apare înaintea primei poziții sau cât de atractiv apare titlul și descrierea site-ului tău.  Întrucât acesta este un subiect fierbinte în Marketing Academy, în modulul 8 prezint un studiu de caz ca să vezi exact ce strategie adopt pentru a surclasa competitorii. Practic, în afară de a scrie relevant pentru publicul tău, trebuie să scrii și inteligent pentru a-ți surclasa competitorii.

13. Optimizare site în întregime pentru SEO

Este important de reținut că punctele 1-12 se aplică pentru fiecare pagină sau articol pe care-l pui pe website-ul tău. Adică, mai sus nu ai sfaturile generale, ai lucrurile pe care trebuie să le faci pentru fiecare articol, serviciu sau produs de pe websiteul tău.

Când te gândești la optimizare site sau optimizare SEO a întregului site, baza este pe fiecare articol de pe website-ul tău. Adică optimizarea în general a site-ului vine abia ulterior și nu sunt prea multe lucruri de făcut. Baza este în fiecare articol, adică pe tot ce postezi tu pe site. Practic, optimizarea SEO generală este suma tuturor optimizărilor pe care tu le faci pentru fiecare conțint pe care-l publici pe website.

14. Optimizarea categoriilor și a tagurilor

descriere categorie

Aici te folosești tot de pluginul Yoast sau de opțiunile wordpress. Îl configurezi urmând instrucțiunile, apoi te duci pe categorii și adaugi descrierea ta pentru fiecare categorie pe același principiu ca și în cazul articolelor. Adică, pentru fiecare categorie de pe site-ul tău introduci o metadescriere, care la fel urmează să apară în google. În google vei vedea că uneori google îți oferă o pagină, alteori o categorie. Depinde ce consideră el mai relevant. Vezi cum afișează deja pe domeniul tău și urmează aceeași strategie. Oricum ar fi , recomandarea mea este să pui descrierile categoriilor. La fel, în cazul în care indexezi din configurările Yoast și tagurile, trebuie să faci același lucru și cu ele. Aici discuția este mai lungă, poți urmări pe internet un tutorial de configurarea yoast să vezi ce te avantajează mai mult.

15.  Folosește instrumente de verificare

Eu de exemplu, folosesc SEO doctor. Il instalezi în browser și verifici ce ai făcut. El îți spune dacă din punct de vedere tehnic e ok sau nu, și-ți spune și ce erori ai. Este un instrument bun, poți să cauți și variante similare. Acest instrument te mai ajută să vezi ușor ce face și competiția ta, pentru că îți dă rezumatul competiției tale. Este bine uneori să nu inventezi roata și să vezi ce face și competiția.

seo doctor

16. Viteza de încărcare a siteului este importantă pentru SEO

Dincolo de impresia ta că websiteul tău se încarcă repede sau nu, folosește instrumente de verificare. Cele mai bune sunt cele de la pingdom și google page speed. Testează viteza de încărcare nu doar a home page-ului, ci și a fiecărui articol odată ce-l publici. Dacă-ți dă cu roșu ai nevoie de un programator să te ajute. Aici am cea mai mare disputa cu programatorii…pentru ca niciodată nu sunt mulțumit. :)Există și pluginuri, dar aici este alt subiect mare pe care poate o să-l lămuresc cu altă ocazie. Dacă vrei un instrument care să-ți măsoare tot site-ul cap-coadă, pagină cu pagină, poți instala pagespeed insight, un plugin de wordpress.

google page speed

17. Optimizarea pentru mobile

Google a anunțat oficial că acest lucru contează, în sensul în care vor penaliza website-urile care nu sunt prietene cu Vizualizarea lor pe mobile. Pentru a-ți testa site-ul folosește google Mobile Friendly Test, dincolo de a-l testa pe telefonul tău. Acolo îți spune exact cum stai cu websiteul :)

google mobile friendly

18. Igiena generală a site-ului

Google spune că nu influențează prea mult acest lucru, însă eu am dubii :)Oricum dacă nu te gândești la google, gândește-te la vizitatorii site-ului. Este important să ai un site curat, acest lucru înseamnă lipsa unor erori. Pentru a vedea dacă sunt erori pe siteul tău, conectează-și site-ul la google webmaster tools și vei vedea dacă ai erori pe site sau nu.

Acolo iți va spune exact ce erori ai. Pe unele le vei putea rezolva singur, pentru altele probabil vei avea nevoie de un specialist. Tot webmaster tools îți arată exact de pe ce expresii din google ajung oamenii pe site-ul tău. Adică vezi pe ce poziție ești și câți oameni dau click pe website-ul tău. Tot în webmaster tools vezi și dacă websiteul tău are probleme structurale sau erori pe care ar fi bine să le corectezi. Webmaster Tools se conectează la websiteul tău la fel ca și google Analytics.

google webmaster tools

19. Indexarea generala a site-ului folosind sitemap

Tot în webmaster tools vei vedea dacă sitemapul website-ului tău este văzut de goole. Sitemapul il trimite automat yoast dacă-l folosești. Totuși o verificare nu strică niciodată.

20. Optimizarea homepage-ului

Vei vedea că pe anumite expresii cheie google oferă în rezultatele sale hompage-ul unui site și nu neapărat un articol. Acest lucru se întâmplă în principiu, din două motive:

  1. hompage-ul siteului respectiv este optimizat conform tuturor punctelor care le-am luat în discuție până aici.
  2. site-ul respectiv este extrem de relevant pentru expresia respectivă, adică are mult conțint pe topicul respectiv.

Poți face și tu același lucru, optimizează hompage-ul corect și pune conținut mult și de calitate pe domeniul respectiv.

21. Folosește protocolul https în loc de http

Discută cu webmasterul site-ului tău să-ți instaleze un certificat de securitate. Acest lucru contează pentru google pentru că se confirmă o identitate a proprietarului site-ului și faptul că există conexiune securizată. Unele certificate sunt gratuite altele sunt contra cost. Cele contra cost au anumite avantaje. Cel mai bine este să ai o discuție cu hostingul tău (acolo unde ai găzduirea site-ului). Mai multe despre

https protocol

A fost mult timp la modă să-ți înscrii site-ul într-o mie de directoare web pe internet. Adică să pui link către site-ul tău de pe diferite site-uri. Cândva conta mult pentru Google acest lucru numit Inbound links. Întrucât s-a abuzat de acest lucru, linkurile fiind puse pe siteuri care nu aveau nicio legătură cu site-ul care se vroia promovat, google a spus pas.

Acum pentru google contează doar linkurile care sunt relevante pentru website-ul tău. Adică, dacă pe un blog cineva vorbește despre serviciile tale și pune un link către site-ul tău este ok, însă dacă te apuci și introduci link către websiteul tău pe siteuri de anunțuri nu te ajută prea mult, din contră dacă reputația site-ul de pe care faci trimitere este proastă, sau este folosit în principal pentru așa ceva mai rău te încurcă decât să te ajute.

Tot aici intră și linkurile care-ți vin din rețelele sociale cum ar fi Facebook, Google+, Linkedin, twiter, etc. Cel mai valoros pentru SEO este Google +, mai ales că postările pe google plus apar și în căutările din google.

22. Optimizare SEO pentru vizitatori și apoi pentru Google

Principala greșeală pe care o fac cei neexperimentați în optimizarea seo este să abuzeze de Yoast sau de cuvinte cheie în încercarea de a păcăli Google. Am auzit de multe ori plângerea că google și-a schimbat algoritmul și nu mai apărem în căutări.  Despre acest lucru vorbesc mai mult în Marketing Academy, totuși dacă ar fi să-ți dau un răspuns pe scurt ar fi următorul: Îmi pare rău, dacă google își schimbă algoritmul și site-ul îți este afectat.

Acest lucru  înseamnă că ai făcut lucrurile greșit sau că ai încercat să fentezi google. Google nu poate fi fentat, în cel mai rău caz îl fentezi pe termen scurt. Pe termen lung, el nu-și schimbă algoritmul, ci de fapt, îi elimină din căutări pe cei irelevanți, pe cei care încearcă să-l păcălească. Dacă scrii strategic și frumos pentru utilizatori și nu faci abuzuri, vei rămâne în google pentru totdeauna.

Cel puțin eu de 10 ani am reușit acest lucru. Gâdește-te în primul rând la utilizatori când faci SEO și pleci din start cu șanse maxime. Google, la final, ține cont de ceea ce fac utilizatorii, deci dacă ești relevant și corect față de utilizatori, google nu are nici-o problemă. În momentul în care nu ești relevant, google te mută în coada listei favorizând-i pe cei relevanți. Poți să instalezi google analytics să vezi exact ce fac vizitatorii pe websiteul tău. Un indicator bun este bounce rate-ul care trebuie să fie cât mai mic, apoi numărul mediu de pagini vizualizate la o vizită, timpul de stat pe pagină.

24. Măsoară în permanență performanțele SEO ale site-ului tău.

În afară de google analitics, webmaster tools poți să mai testezi și alte instrumente de monitorizare a siteului tău cum ar fi: AFREHS, SEO MOZ, Majestic SEO, etc. Testeaza si vezi ce te ajută.

În cât timp să te aștepți la rezultate dacă faci optimizare SEO?

Dacă faci optimizare SEO inteligent, dacă lucrurile sunt făcute bine, un articol (post, produs, serviciu, etc) poate ajunge în prima pagină într-un interval de 2-5 luni. Depinde cât de bine este făcut, care este concurența pe zona respectivă și care este vechimea și relevanța websiteului tău pentru zona respectivă.

Eu de regulă țintesc una din primele trei poziții, iar atunci când aloc timp, atenție și respect strategiile, durează maxim 6 luni să ajung în una dintre primele trei poziții. La nivel de detaliu este greu să respecți tot ce am scris mai sus. Și mie îmi este greu, uneori mai uit, uneori nu am răbdare, însă atunci când îmi propun și aloc atenție, fac cat de bine pot aceste lucruri. Uneori conștient fac anumite compromisuri. Și în această pagină am făcut câteva compromisuri, te las pe tine să le descoperi care sunt :)

Să-ți faci tu optimizare SEO sau să apelezi la specialiști?

Sincer, faci cum vrei. eu cred că te pot ajuta și specialiștii în SEO, poți să-l faci și tu sau poți să mergi pe o combinație între tine și ei. Sun totuși anumite aspecte care nu le poate face nimeni mai bine decât tine care îți cunoști businessul și clienții. Scopul în acest articol a fost sa-ți arăt cât se poate de clar și de pe scurt ce presupune exact, la nivel de execuție optimizarea SEO. Sper că acum îți este mai clar. Poți decide exact ce zone din aceste peste 20 de sfaturi poți să le faci tu și ce zone vrei să externalizezi. Sunt însă sigur că vei lua decizii în cunoștință de cauză, lucru esențial din punctul meu de vedere :)

Cum te pot ajuta eu?

Sper ca te-am ajutat deja scriind acest articol :)După cum spuneam și la început, eu personal nu ofer consultanță sau execuție în SEO. Pur și simplu nu am timp. Acesta este și motivul pentru care am creat Marketing Academy și Cursul SEO ONLINE unde am pus tot ce știu în materie de Marketing online. Ar putea fi o investiție bună și pentru tine, mai ales că este oferit la un preț foarte accesibil. Mai mult, eu sunt cumva conștient, că eu, la nivel de consultanță pot să verific exact ce te-am învățat mai sus, partea de execuție consumă timp și din punctul meu de vedere majoritatea lucrurilor le poți face tu sau cineva din interiorul businessului tău.

detalii despre Curs SEO prin click aici!

Mi se pare ciudat că în prima pagină din google dacă dai căutare după optimizare SEO apar doar companii cor vor să-și vândă serviciile. Dincolo de interesul meu secundar de a te invita în Marketing Academy, acest articol este și un experiment. Acum când scriu acest articol este septembrie 2016. Sunt curios în cat timp ajunge in prima pagină din google! :)Plec cu un dezavantaj din start, pe acest site, Life-university.ro, este puțin conținut în legătură cu această temă.

Scopul meu este să înving secretomania și să învăț oamenii ce pot face. Dacă ți-a plăcut acest articol, ajută-mă să înving secretomania și mai mult. Oferă-mi un share pe rețelele sociale, mai ales pe google + și îți voi rămâne recunoscător!

Dacă mai ai întrebări postează-le la rubrica comentarii!

Să ai o zi frumoasă!

Marian Rujoiu

Recomandare Optimizare Site- Video: vezi mini Curs SEO Gratuit mai jos

Dacă dorești să descarci Slideurile prezentate în videoul de mai sus apasă butonul: Descarcă slideurile (PDF)

Related Articles

Responses

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. Excelent articol! Pana acum n-am mai gasit nici un articol atat de cuprinzator despre SEO. Multumesc pentru aceste informatii de calitate, de unele stiam, insa de cele mai multe, nu. In general SEO mi se pare plictisitor si nu am implementat pe site-ul meu decat cateva, insa acum inteleg mai bine anumite aspecte.

    As avea si o intrebare: in cazul in care nu am pus certificat de securitate pe site, deci toate url-urile incep cu http, daca cumpar acum certificat SSL si schimb url-urile in https, nu cumva se vor strica toate paginile site-ului, link-urile, etc. si trebuie sa muncesc o gramada sa le refac?

    1. Salut Claudiu,
      Multumesc pentru aprecieri si intrebare. Sa-ti fie de cat mai mare folos!

      Întrebarea ta este justa.
      Cand mi-am propus sa fac trecerea si eu aveam aceaiasi intrebare. Din fericire exista pluginuri care te ajuta sa faci trecerea si sa rescrii toate linkurile. În worpress la mine a functionat. În aceast demers am fost asistat si de webmaster, insa in doua ore era rezolvat totul.
      Eu am folosit urmatoarele trei pluginuri: Easy HTTPS (SSL) Redirection, SSL Insecure Content Fixer, Velvet Blues Update URLs! Probabil daca nu ai lucruri extrem de complicate, ar trebui sa mearga si in cazul tau 🙂
      Totodata temerea mea ce mai mare a fost sa nu fie afectat SEO-ul siteului, sa fie indexat bine in continaure. Vreo doua saptamani dupa trecere am avut intradevar o scadere usoara, insa apoi a revenit la normal si a inceput sa creasca usor din nou!
      Mult succes

  2. Articol bine structurat, dar cred ca la partea de link-building sunt foarte multe de spus si daca vrei sa invingi secretomania cred ca acolo trebuiesc date mai multe detalii. La fel si in zona “content is king”, cred ca multe persoane nu stiu cum trebuie scris un articol.
    Big up!

    1. Salut Marius,
      Mersi frumos pentru comentriul postat. La partea de link building aici lucrurile nu mai sunt atat de importante cum erau candva. Din tot ce m-am documentat si testat am ajuns la o singura concluzie> este bine sa ai cat mai multe linkuri de calitate catre siteul tau sau catre articole. Aici este cheia, sa ai linkuri cat mai relevante din articole cat mai relevante. La fel si linkuri interne, tot relevante trebuie sa fie, adica sa linkezi un articol catre altul cand este cazul si este relevant, altfel faci un fel de spam.
      Legat de content is the king, în curs Marketing Online- Marketing Academy, am un modul dedicat acestui subiect,de fapt doua: Modul 8- studiu de caz – Cum sa ajungi primul in Google? si Modul 9 – cum srii articole de impact catre sa genereze clienti? In acelasi timp va recomand si acest articol legat de scrierea de articole: https://www.traininguri.ro/cum-sa-scrii-un-articol/

  3. La punctele 16-17 as recomanda sistemul celo de la Automatic, AMP https://www.ampproject.org care aparent ajuta foarte mult pentru a ajunge in prima pagina cu mai putin efort de optimizare.

    Frumos articol, multumesc pentru recapitularea cunostiintelor 🙂

  4. Salut Marian ,

    Articolul este genial .Am si eu un site si mi-as dori mult o colaboarare cu tine bineinteles contracost pentru a ma ajuta in optimizarea seo . Am vazut ca ai scris ca nu te ocupi cu asa ceva dar poate totusi as putea sa obtin o consultanta la tine . Multumesc anticipat.

    1. Salut Andrei,
      Unul din motivele pentru care am creat Marketing Academy, a fost acesta: ca mi se tot cereau consultatii.
      Problema era urmatoarea, ca ma trezeam nu facand consultatie ci facut instruirea clientului, cum trebuie sa arate pagine, ce trebuie sa faca pentru a ajunge primul in google, cum trebuie sa scrie articole, cum sa optimizeze, cum sa faca email marketing, etc
      Ideea este că incercam sa fac o sinteza in 1-2 ore, in fuctie de nevoia clientului, insa el avea nevoie de studii de caz, de exemple.
      Si mai este ceva, cineva trebuia sa si implementeze si eu nu ma ocup cu asta. In plus eu cred ca cineva care cunoaste businessul(adica tu) poate face optimizarile mult mai bine decat un consultant.
      Tot ce stiu, eu am pus in Marketing Academy si cu un cost cat o ora de consultatie (minim 100E), ai acces la 30 de ore de ”consultatie” pe care poti sa o revezi oricand, este organizata, sunt sudii de caz si este explicat destul de detaliat. O consultatie cu mine, nu este imposibil de obtinut, insa nu este un deal bun in primul rand pentru tine pentru ca intr-un buget foarte mic poti sa ai acces la toate studiile de caz si la intregul program. Apoi, daca te inscrii in Marketing Academy, o sa-ti raspund gratis intrebarilor punctuale! Descrierea Marketing Academy o gasesti aici: https://www.life-university.ro/curs-marketing-online/?ref=4
      te mai gandesti si mai discutam 🙂 Depinde ce vrei de fapt 🙂

  5. Marian – este interesant faptul că această pagină, deși nu are un link-building foarte serios (la fel ca site-ul) – se descurcă foarte bine în Google. Probabil că într-adevăr, conținutul este cel mai important, și nu linkurile. Deși, este evident că depinde de nișă. Într-o concurență acerbă – cam toți produc conținut foarte bun. Pot să te întreb în cât timp a ajuns să rankeze foarte bine?

    1. cred ca are cam 6 luni, ins anu m-am focusat deloc pe link building! Daca imi doream mult si investeam putin timp probabil as fi scurtat timpul la 4 luni, dar nu mai mult, pentru ca siteul are vechime mica.
      Pe siteurile cu vechime mare si continut conex relevant, le urc in 1-4 luni, in una din primele trei pozitii.

    1. Buna Aneta,
      candva era un mare deal, acum insa eu sunt rezervat, considerandu-le cu pentential mare de risc. Cu cat pozitionarea SEO incepe să depinda de diferiti factori aflati in afara zonei tale de control, cu atat devine mai riscant. Sa zicem ca faci schimb cu un site care acum e ok, insa peste vreo doua luni face cine stie ce combinatie si intră pe lista neagra a lui google? Tu linkezi catre el…el catre tine. Ce crezi, te poate afecta si pe tine? Ai instrumente sa afli in timp real, exact ce se intmpla cu siteurile cu care faci schimb?
      Acesta era doar un exemplu, eu personal nu as folosi decât schimburi relavante cu adevarat!
      pe de alta parte in marketing nu exista decat un singur adevar: testeaza! Poti testa, dacă-ti doresti, insa destul de discret sa vezi ce se întamplă!

  6. Foarte bun articolul.Eu unul nu am avut prea multi bani asa ca am invatat sa fac singur SEO pentru site-ul meu (chiar folosesc tot ce ai scris in articol) . Am fost reticient in a apela la o firma specializata pentru a face SEO, doarece cu toti cu care am vorbit erau foarte secretosi si nu prea iti explicau exact ce fac ca sa iti creasca vizibilitateain google.

  7. Salut. Ți-am citit articolul. Iti multumesc pentru sfaturi si recomandări. Chiar a dat rezultat. Esti al 2 lea rezultat în google dupa căutarea “Optimizare SEO”, Ceea ce ma face sa demareze un proiect cu investitie minima de 500 euro. (Pentru template, hosting, si doua tipuri de cărți de vizita.) Cat despre google ads, ce parere ai? Merita sa investesc ceva bănuți pe viitor? E hosting imi recomanzi ? Dar domeniul de unde îl pot cumpara pe viata ? Ma intereseaza trei domenii. .com ; .es; .ae.
    Mersi pentru sfaturi. Astept un raspuns. Mi -a facut mare placere sa ti citesc blogul si tot odata m-ai ambiționat să fac investiția!!!
    Stima

    1. Salut Remus,
      Ma bucur ca ai gasit folositor acest articol despre optimizare SEO.
      Să-ți raspund pe rând 🙂
      Despre Google ADS, pot sa-ti raspund da, insa eu as imparți bugetul între facebook si Google si as vedea care imi da rezultate mai bune. Depinde de la business la business. De exemplu, eu nu investesc în google ADs, insa investesc timp în SEO (vezi curs Marketing Academy). In acelasi timp nu investec timp in Facebook , insă investesc bani în Facebook (vezi curs Facebook). Cred ca depinde de la business la business și nu există răspuns 100% corect, trebuie testat.
      Legat de hosting, iti recomand http://www.hostgator.com/ sau https://www.romarg.ro/. Daca nu gasesti extensiile dorite aici încercă și https://www.dynadot.com/

      stima si de la mine!
      Mult succes
      Marian

  8. Un articol foarte bine structurat si foarte util celor ce doresc sa isi optimizeze site-ul pentru a avea rezultate mai bune in Google. Felicitari pentru articol!

  9. Sa sti ca unii blameaza Google+ pt Seo. Ei spun, ca daca ai followeri in G+ atunci merita, daca nu ai, nu merita. In schimb se recomanda cu caldura utilizarea youtube.com. Intrebarea mea este urmatoarea : Ce plugin recomanzi in magento pentru Seo?Multumesc si felicitari pentru acest articol

    1. Salut Daniel,
      Cred doar ca unii nu folosesc google +, de blamat, nu vad de ce ce. Este ca și cum ai spune că strugurii la care nu ajungi sunt acri 🙂
      Legat de partea de followeri sunt de acord, este mai bine dacă ai, totuși și dacă nu ai follweri sigur nu te încurcă, opinia mea este că te ajută. Legat de youtube sunt de acord, este mult mai folosit și de mare ajutor. Cu toate acestea, dacă te uiți la acest articol, el ocupă deja una din primele trei poziții în google pe interogarea optimizare SEO. Tot ce am făcut a fost să respect sfaturile de mai sus și nimic mai mult. În același timp, am plecat cu un handicap, nu am conținut similar pe acest site de care să mă leg foarte mult și nici backlinks de la alții, nici măcar dinspre youtube.
      Ajung să cred că până la urmă SEO și poziționarea în google este doar o consecință a lucrului bine făcut, în primul rând!
      Legat de Magento, nu l-am folosit și nu aș vrea sa vin cu vreun sfat greșit și netestat personal, îmi pare rău!

  10. Ai dreptate cand spui ca oamenii trebuie instruiti, ca altfel habar n-au cu ce se mananca acest subiect. Insa mai erau cateva lucruri ajutatoare de spus la onpage. Iar la offpage, daca nu dai detalii 🙂 macar avertizeaza oamenii sa nu aduca in nestire link-uri pe money keywords 🙂 Succes! Ah .. si inca ceva. Ce te face sa spui ca link-urile de Facebook, Twitter nu sunt bune?

  11. Superb articolul ! Am aplicat toate sfaturile de aici inclusiv am optimizar site ul sa se incarce rapid.
    Chiar este f util pentru a avea articole de calitate SEO.
    Dar cand vine vorba despre un site in intregime ?
    De exemplu pe site ul meu http://pasiondelbarista.ro/
    Pe pagina de Home nu stiu ce continut sa mai pun, am doar ceea ce se vede si chiar nu am nici o idee cum ar trebui optimizat..
    Poti sa imi dai un sfat te rog frumos ?
    Multumesc anticipat !

    1. Salut,
      Tot siteul este compus din fiecare pagina in parte, însă întradevăr este nevoie și de o strategie globală de optimizare a siteului. Probabil acesta ar fi subiectul unui alt articol! Ma gandesc, poate fac un webinar pe această temă!
      Legat de pagina de home, ar trebui să corespundă interogarii de brand pe de-o parte sau pe cel mai relevant cuvant cheie vizat de companie.
      In același timp pe home page ar trebui sa fie clar cine sunteți, însă mai ales cum puteți fi de folos clientului. Personal, mie nu mi-a fost clar vizitand homepageul, care este exact serviciul oferit și sunt un baăutor de cafea 🙂
      Ar mai prinde bine pe home page si un optin sau resurse gratuite.
      Multa bafta!

      1. Serviciul oferit este distribuirea unei cafele premium, naturala, 100% arabica, care este peste cele 2 brand uri cunoscute in intreaga lume, nu dau nume dar cine este bautor de cafea cunoaste 🙂
        Distribuim atat in coffee shop-uri cat si in cafenele sau pentru aparat.

        In afara de asta, Pasion del Barista, este singura cafea columbiana autorizata cu dreputuri de origine protejate pentru a fi comercializata in Romania si Rep.Moldova

        Restul cafelelor de “origine Columbia” nu au autorizatie. Avocatii nostrii au depus o plangere si urmeaza sa le scoatem pe toate de “origine Columbia” care nu au acest drept. Daca esti interesat poti citi aici http://pasiondelbarista.ro/origine-protejata/
        Punctajul SCAA – Specialty Coffee Association of America este de 84.75 fiind in categoria premium, si de asemenea, cum am spus si mai sus, avem drepturi de origine protejate de FNC – Federación Nacional de Cafeteros

        Daca esti bautor de cafea iti recomand Pasion del Barista https://www.emag.ro/pasion-del-barista-cafe-huila-columbia-at-2/pd/DZM4N2BBM/

        O zi frumoasa iti doresc !

  12. Marian,
    Desi majoritatea nu s-au prins care e scopul acestui articol, sfaturile tale le gasesti pe sute de site-uri care vorbesc despre seo. Nu ai venit cu nimic nou, doar generalitati pe care majoritatea nu le inteleg pt ca nu au “know how-ul”.
    Ar fi corect sa spui cititorilor ca acest articol are doar un scop informativ si nu garanteaza absolut nimic, cu atat mai mult prima pozitie in google. Pentru ca nu ai spus nimic!

    1. Salut,
      Nici o strategie de optimizare site / optimizare SEO nu garantează prima poziție. Nu-mi dau sema unde ai citit acest lucru. Totuși unele strategii funcționează mai mult, altele mai puțin. Evident mai contează și cum sunt puse în pratică! Acum eu știu clar ce rezultate am avut aplicand aceste sfaturi (sute de articole care au urcat în prima poziție în google și au rămas acolo). Însă, dacă tu ai alte strategii care funcționează este bine să le aplici pe ale tale.

      O zi frumumoasa!
      🙂

      1. In primul rand am observat ca NU mi-ai lasat link-ul spre site ceea ce imi confirma, din nou, ca am avut dreptate sa spun ca altul este scopul acestui articol sponsorizat.
        De aici trecem la punctul 2 evidentiat de tine, de unde am scos-o pe aia cu prima pozitie? chiar de aici:

        Este ceea ce m-a facut sa dau click pe articol. Probabil si ceilalti.
        Si nu in ultimul rand, al 3-lea punct: nu am spus ca as avea alte strategii, am spus doar ca oamenii nu au know how-ul. Una e sa stii sa le aplici dupa ani de experienta si alta e cand incerci pentru prima oara.
        Hai ca putem fi prieteni, nu lua totul atat de personal.

    1. Salut,
      Nu-l aprobasem pentru ca vroiam sa raspund la el. Așa este modalitatea în care țin eu evidența comentariilor la care trebuie să răspund. Având în vedere însă tonul comentariilor tale, banuiesc că nu are sens 🙂
      Multa bafta!

      1. Ba da. Chiar sunt curios de faza cu Facebook-ul si Twitterul. Ai foarte multe share-uri pe Facebook si LinkedIn. Crezi ca alea n-au avut nicio contributie? Poti detalia raspunsul, te rog?

        1. Salut,
          contează și shareurile insa nu așa mult pe cat ne-am dori noi. Am avut și mii de share-uri pe anumite pagini, care nu au ajuns nici macar in prima pagina din google. Este un subiect sensibil. Chiar daca linkul este de la un site cu autoritate, nu este totuși un link de calitatate, nu este un link relevant (cum ar fi sa zicem de un blog de pe un site). Deci, raspunsul meu pe scurt este conteaza, însa destul de puțin. Iti recomand acest articol pentru mai multe detalii https://www.stonetemple.com/googles-matt-cutts-understanding-social-identity-on-the-web-is-hard/
          Mersi,
          O zi frumosa

  13. Foarte bine structurat si clar explicat. Am tot cautat pe google informatii despre SEO si in romana si in engleza, dar pana acum acest articol este cel mai complet si coerent. Multumim!

  14. Un articol foarte bun! Eu cred ca in mare parte seo tine de link building,este foarte important ca site ul sa fie facut bine insa pe o nisa competitiva fara ancore este greu sa apari in prima pagina.

  15. Pur și simplu excelent! Mulțumesc pentru acest articol. Este cuprinzător, am găsit lucruri povestite cu multa pricepere, așa încât, începător, sau nu, aici găsești un punct foarte bun de plecare.
    Mulțumesc foarte mult că împărtășești cu noi cunoștințele tale.

  16. Poate ma ajuti si pe mine cu o parere la prima vedere, despre site-ul de anunturi http://www.ino1.ro si ce ar trebui facut la acest gen de site sa creasca . Precizez ca site-ul are cam o luna si are cam 2400 de pagini indexate de google. Multumesc!

    1. Salut Victor,

      La prima vedere pare ca mergi in directia buna.
      In detaliu însa este nevoie de research sa-ti pot da o parere avizata. Adica ar trebui pentru inceput sa iau pe rand fiecare sfat și sa verific cum a fost implementat. Acest lucru cred ca il poti face chiar tu 🙂
      Apoi, in profunzime, asa cum explic in cursul SEO, analize in raport cu competitorii și toate celelelalte lucruri avansate, acestea din pacate nu pot fi oferite doar uitandu-te la site cateva minute.
      mult succes

  17. Salut Marian,

    1. Cred ca ar trebui specificat ca cel mai important lucru cand vorbim despre SEO este INFORMAREA si EDUCAREA din surse credibile iar cursul tau cu siguranta face acest lucru.

    2. Foarte important, la inceputul unui proiect este partea de audit, identificarea problemelor unui site si prioritizarea, am incercat sa fac un articol de blog cat mai sugestiv despre ceea ce ar trebui sa contina un AUDIT SEO https://www.plummedia.ro/audit-seo-corect-si-rapid/ sper sa fie de folos, daca ai completari nu ezita sa o faci

    3. Fiecare tip de afacere online are particularitatile ei + optimizarea unui site de prezentare este diferita cu optimizarea unui proiect de comert electronic

  18. Buna ziua! Eu trebuie sa va spun ca: navigez pe internet de ceva ani dar,nu am gasit un articol mai bun, mai explicit, mai complet ca acesta. Am ajuns la concluzia ca: citind cu atentie si puse in practica sfaturile din acest articol ai invatat tot .Multumesc pentru-ca ai deschis calea pentru mine si pentru multi cititori. Am nevoie de un sfat de la dvs pentru-ca nu pot gasi rezolvarea. Am intrebat pe diverse forumuri chiar si pe word press dar fara rezultat. Va rog insistent

    EDITOR ARTICOL:lipsesc rubricile-vizual si textsi nici rubrica pararafe pentru subtitluri nu exista . Articolele mele din acest motiv nu pot fi scrise corect.

    1. Bună,
      Îți mulțumesc pentru intrebare, insă nu inteleg exact care este de fapt intrebarea. Care este ideea cu ce mi-ai scris la final de la Editor Articol? Acest lucriu ti-a spus cel care iti scrie articolele sau ai un soft care ti-a spus asta? Da-mi cateva detalii.
      mulțumesc

  19. Buna,

    Mi-a placut articolul tau, e f bine structurat si usor de parcurs.
    Mi-a atras atentia lipsa detaliilor de la pct 22, cel cu backlinks.
    Observ ca au mai fost comentarii pe tema asta, in ceea ce priveste “secretomania” din spatele acestui procedeu.
    Ai spus ca share-urile din retelele de socializare nu conteaza atat de mult in ranking-ul site-ului.
    Ai promovat mai mult paginile Google+ ca fiind cele mai “notate” de catre Google.

    Ma intereseaza sa stiu care e parerea TA despre cea mai BUNA solutie de a obtine backlink-uri in site-uri de autoritate. Si nu ma intereseaza strategiile de “schimb” de link-uri si nicidecum cele contra cost.
    SEO este despre creativitate, analiza si perseverenta.
    Astept sugestiile tale,
    Mersi 🙂

    1. Buna Iulia,

      In SEO academy am un capitol întreg pe aceasta tema. Strategia cea mai buna o consider relevanta, adica sa obtii linkuri relevante și aici nu e vorba de strategii de schimb sau contra cost (care nu mai functionează) ci efectiv să ai un continut atat de bun incat sa fii recomandat în mod natural. Știu că acest răspuns nu este tocmai plăcut sau unul așteptat de tine 🙂
      Consider că in acest punct nu mai este secretomanie, pur și simplu nu mai funcționează strategia de back links pe modelul vechi. Din punctul meu de vedere backlinks nu mai merită făcut, decât ce este la îndemână sau ușor. Cu alte cuvinte în viziunea mea a devenit destul de puțin important să obții linkuri în mod artificial.

  20. Buna
    Chiar este nevoie neaparat de meta descrieri? eu ma gandeam sa renunt la pluginul seo yoast.
    No sa-mi vada google bine siteul daca nu are metadescriere?

  21. Buna ziua! Fac SEO pentru site-ul meu si as vrea sa stiu daca Google trateaza cuvintele la fel indiferent daca-s la singural, plural, dativ, genitiv, cu articol hotarat, nehotarat. Mai clar, cuvintele “joc”, “jocului”, “jocuri”, “jocurilor” inseamna pentru Google un singur cuvant? Eu dupa asta m-am luat in ultimii ani si mi-e sa nu fi facut o greseala. Pana acun, cand am ales un cuvant cheie, am avut grija sa am vreo sapte din acel cuvant cheie, dar cele sapte au variatiuni diferite. Nu am folosit niciodata 7 cuvinte cheie pentru fiecare variatiune. Va rog contactati-ma.

    1. Salut,
      În ultimii ani prioritatea google a fost potrivească intenția căutării cu rezultatele oferite , deci atâta vreme cât intenția celui care caută este similară, încet încet google a început să unească rezultatele oferite pe aceiași interogare cu variațiuni diferite. Deci raspunsul meu ar fi ca le tratează aproape la fel, însă nu mi se pare că aplică acest princpiu în 100% din cazuri.
      Eu de exemplu folosesc variațiunea ca fiind același termen și a fost ok.

  22. Buna seara,
    Am câteva probleme legate de link-uri.
    In google search console am link-URI valide dar cu avertismente, altele excluse și câteva erori in căile de navigare.
    Vreau sa știu dacă este o problema sau nu trebuie sa-mi fac griji
    Mulțumesc mult!

  23. Salut.
    Crezi ca Yoast Premium si-ar justifica investitia?
    Nu e o suma colosala, insa pe vremurile astea, trebuie sa fim antenti cu fircare leu cheltuit

    1. Numai daca ai nevoie. Eu am pe un singur site pro
      Instaleaza-ti free și dacă observi ca ai nevoie de optiunile pro ti-l cumperi, altfel nu.
      Practic la intrebarea dacă merită sau nu, as putea să-ți spun că merită numai daca-l folosești sau ai nevoie 🙂

  24. Salut sunt Leonardo Stan de cuseo. ro, sunt SEO de timp complet, Felicitări pentru articol este poziționat în fața multor saituri de profesionisti SEO cu renume ?. V am găsit analizând competența pentru cuvântul cheie * Optimizare seo *. Și am fost surprins să fiți sus, dar pe masura, este un conținut complet perfect exact ceea ce dorește google FELICITĂRI