Life Coaching 7 sfaturi pentru dezvoltare personala

dezvoltare personala - life coachingTotul este bine și frumos cât toate sunt bune și frumoase, cel puțin în teorie. În practică, chiar și atunci când lucrurile par a fi bune, de fapt sunt foarte proaste, iar uneori când sunt foarte proaste, s-ar putea să fie mai degrabă bune.

Acum, când scriu aceste rânduri, am 38 de ani și îmi vine în minte un citat al unui mare psiholog (Carl Jung):

Până la 35 de ani vezi doar vârful dealului, iar după 35 de ani ajungi în vârf și vezi doar valea.

Evident, este o metaforă în care te poți regăsi mai mult sau mai puțin. Dincolo de  căutarea unui sens al vieții, la care cei mai mari gânditori ai vremurilor au încercat să dea fel și fel de răspunsuri, este cert că nu există un răspuns corect pentru oricine. Aici fiecare explorează și își găsește sau nu își găsește acest răspuns. Cu această ocazie îți recomand și o carte foarte frumoasă scrisă de Viktor Frankl – Omul în căutarea sensului vieții.

Dat fiind că sensul vieții este un subiect pe care îl poți explora și experimenta în fiecare zi sau moment al vieții, întorcându-ne în cotidian, mai toate cercetările arată că omul modern este stresat (boala omului moedern este stresul). Este ca și cum te-ai uita la un televizor, dar sunetul este destul de neclar și gâjâit, iar imaginea este sacadată și neclară. Cu toate acestea acțiunea se desfășoară, iar tu te poți uita la acel film, dar experiența este mult afectată, chiar dacă la final poți spune că ai văzut filmul. Când ne gândim la stres, este aproape același lucru, este în fundal, acolo, și te deranjează, mai mult sau mai puțin prezent, mai mult sau mai puțin deranjant. Unii oameni își propun să găsească soluții, să evolueze, alții nu își propun, cert este însă că, indiferent în ce situație te-ai afla, nu poți să nu evoluezi. Viața se schimbă atunci când ceva exterior ți se întâmplă sau când se schimbă ceva în interiorul tău.

Totdeauna vor fi schimbări în interiorul tău, totdeauna vor fi schimbări în exteriorul tău, nu poți să nu te transformi, nu poți să nu evoluezi fie că-ți vei propune acest lucru sau nu. Având în vedere că ceea ce se schimbă în exteriorul nostru este de cele mai multe ori în afara zonei noastre de control și influență, ne mai rămâne doar interiorul nostru în zona noastră de influență sau control.  Însă și în interior se pot produce schimbări, chiar și într-un moment, ca urmare a uneori lucruri sau evenimente care se întâmplă în exteriorul nostru.

Totuși, oricum am încerca să ieșim sau să clarificăm această situație este clar că interiorul nostru este zona pe care avem cel mai mare control, este zona pe care o putem dirija.

Life coaching …este despre tine

Felul cum îți dirijezi interiorul poate face diferența în calitatea vieții fiecăruia. Când vine vorba de a-ți dirija interiorul nu cred că există un singur răspuns, chiar cred că în diferite momente ale vieții răspunsurile și soluțiile sunt diferite. Fac o listă mai jos cu diferite instrumente pentru schimbare, transformare și dirijare a interiorului fiecăruia. Țin de gust și de priorități sau pur și simplu de destin, ce-ți alegi să faci. Sunt probabil o infinitate de soluții, eu o să mă rezum la cele pe care le cunosc mai bine sau intră în în zona mea de expertiză și sunt oarecum în controlul tău:

1. Ai grijă de templul tău

Știu că acesta probabil este cel mai banal sfat pe care ți-l pot da, însă tocmai banalitatea lui face ca acest lucru să fie ratat cu brio. Foarte mulți oameni în diferite momente dificile ale vieții au repus totul în ordine când au început să facă un sport. Cel mai la îndemână este alergatul. Probabil îți sunt cunoscute beneficiile sportului, în general însă acesta probabil este cel mai ușor și mai punctual mod prin care poți declanșa schimbări în interiorul tău. Se elimină toxinele, creierul produce serotonină și îți recapeți motivația, forța și energia de a te bucura de viață. Probabil este unul dintre cele mai bune antidoturi anti stres și declanșatori de schimbări interioare. Nu mai spun că s-ar putea să trăiești și mai mult!

2. A respira este …. dezvoltare personală

Din nou acesta este un sfat simplu. Când mă gândesc la respirație, mă gândesc și la mindfulness, cel puțin de aici a început totul pentru mine în această zonă. Când respiri te liniștești, devii mai relaxat, te conectezi la tine și la prezent. Eu de exemplu, dincolo de o meditație pe care o fac dimineața, mi-am creat un obicei de a respira abdominal cât mai mult timp în drumul de acasă până la serviciu și înapoi. Conduc și respir abdominal cu inspirații profunde expirații prelungite. Stau la semafoare și fac același lucru. De la acest lucru, în aparență simplu, mi s-a diminuat stresul, mi-am creat o stare de bine pe tot parcursul zilei și funcționează cu efort minim. Și uite așa m-am ales cu aproape o oră de respirație abdominală pe zi. Acesta este un subiect pe care o să mai revin, însă te rog să fii sceptic. Testează și o să vezi schimbări în starea ta în maxim 3 zile. Ți-aș recomanda minim 10 minute de inspirație și expirație profundă pe zi. Oricum în majoritatea tehnicilor anti stres și gestionarea emoțiilor, respirația joacă un rol important, de ce nu ai folosi acest lucru mai des.

3. Mergi la cursuri de dezvoltare personală

Omul cât trăiește învață, de ce să nu o faci mai des. Sunt multe cursuri frumoase care-ți pot deschide noi perspective. Cursurile, la fel ca și cărțile sunt un declanșator bun de schimbări interioare. Să ne înțelegem, nu cursul te va schimba, tu te vei schimba, în cursuri vei găsi instrumente pentru schimbare. Probabil un curs de dezvoltare personală poate fi o alegere bună pentru început (detalii aici). Dacă vrei ceva mai consistent, cel mai bun curs generator de schimbare și extrem de consistent este Cursul de NLP Practitioner (detalii aici). Pentru mine cursul de NLP practitioner a fost cel mai bun curs pe care l-am urmat vreodată, din punct de vedere al instrumentelor pentru schimbare.  Nu insist pe acest subiect, vezi detalii în linkuri.

4. Bea apă și mănâncă inteligent

Nu știu, poate tu ți-ai fi dorit sfaturi mai complicate, însă eu am ales să mă opresc asupra acelor lucruri punctuale, declanșatoare de schimbări interne imediate. Doar de curiozitate, în urmă cu mai mulți ani am fost în Turcia la o cură de detoxifiere a organismului. Poți să vezi prin click aici un articol în care povestesc cum a fost. Ideea este că organismul meu a primit în acel moment o resetare de care mă bucur și astăzi. Hidratarea îți scade stresul și te pune în confort. Funcționezi mai bine pur și simplu și fizic și psihic. Apoi, legat de alimentație, fără a intra în detalii, chiar sunt alimente care îți provoacă stare de bine, că tot vorbim de stres. Mai mult, o alimentație bazată mult pe verde, pe legume și fructe, nu aveți idee ce stare de bine vă dă și ce declanșator de schimbări interne poate fi. Eu mi-am schimbat complet felul în care mănânc, ”ascultându-mi” organismul și am înlocuit obiceiuri alimentare proaste cu unele bune pentru mine. Încercă doar :).

5. Apelează la un ajutor Extern

Se spune că dacă vrei să mergi repede, mergi singur, dacă vrei să ajungi departe mergi împreună cu cineva. Uneori ai nevoie de cineva pentru a declanșa anumite schimbări interne. De exemplu, un psiholog poate fi un ajutor extern sau un coach. Evident trebuie să găsești unul potrivit și nu-i ușor. Poate fi însă un mentor care să te inspire și să te sprijine, ideea este că nu trebuie să faci întotdeauna totul singur, merită din când în când să-ți permiți să te lași sprijinit și de o a doua persoană. Chiar și eu îți pot fi un ajutor de nădejde dacă vrei să declanșezi anumite schimbări sau dacă ceva nu funcționează sau nu știi ce vrei de fapt. Am creat cursul online Life Coaching Academy (vezi detalii aici). Merită din plin să faci această mică investiție în tine. Oricum când nu poți face ceva, întrabă-te dacă nu cumva cineva din exterior te poate sprijini. Nu putem să fim experți în toate 🙂

6. Reverifică-ți cercul de prieteni

Se spune, și poți să o verifici și în cazul tău, că dacă faci media veniturilor financiare a 5 oameni cu care-ți petreci cel mai mult timp, vei obține cel mai probabil media veniturilor tale. Acest lucru se întâmplă și în cazul stresului și al stării de bine și al schimbărilor interne. Starea ta, va fi puternic influențată de oamenii cu care-ți petreci timpul. Pur și simplu din când în când poți să vezi dacă cei din jurul tău sunt un generator de schimbare pozitivă pentru tine sau nu. Blocajul cel mai mare este că oamenii stresați sau deprimați se vor înconjura de persoane similare pentru că empatizează mai bine. Însă, dacă vorbim de a dirija schimbări în interior, este nevoie de un demers conștient de a te înconjura de oameni, nu doar de oameni care au probleme similare cu ale tale, ci de oameni care pot fi sursă de inspirație pentru tine. Pur și simplu a petrece timp cu oameni care sunt din zona ”a ceea ce tu-ți dorești să devii”, va deveni un mecanism excelent de generator de schimbare. Fă-ți o evaluare și încercă să vezi ce-ți dă și apoi acționează în consecință.

7. Curăță drumul evoluției tale

Pentru mine acest punct cândva a fost o revelație și este și aucum ori de câte ori fac ”verificarea” Întotdeauna pentru a obține ceva trebuie să faci altceva. În general am fost educați, în principiu corect, că pentru a obține un rezultat trebuie să depui un efort sau o acțiune. Este oarecum principiul cauză – efect. Nimic nepotrivit, problema este că de cele mai multe ori ne întrebăm ce am putea face, adică ceva în plus, un efort în plus, un timp în plus, energie în plus, atenție în plus, etc. Tot însă pe principiul cauză efect poți decide să faci ceva în minus, adică să te întrebi nu doar, ce ar trebui să faci, ci ce ar trebui să nu mai faci pentru a obține un rezultat. În urmă cu mai mulți ani eu mi-am făcut o listă cu ce ar trebui să ”scot” din viața mea pentru a avea mai multă energie pozitivă. Și am obținut o listă de vreo 20 de lucruri, pe care culmea, trebuie să nu le mai fac, deci practic nimic în plus. Am renunțat la relații, la obiceiuri, la activități care mă storceau de energie și am obținut rezultate spectaculoase în nivelul meu de energie fără să depun niciun efort, ci din contră. Și în Life Coaching Academy, găsești răspunsuri în această direcție, pentru că stadiile de dezvoltare emoțională și spirituală au la un moment dat mare legătură cu a nu mai face anumite lucruri pentru a putea trece la stadiul următor. Așadar, pentru a declanșa schimbări în interiorul tău, gândește-te nu doar ce ai putea face, întrebă-te și ce anume din ceea ce faci te ține în loc sau îți blochează drumul evoluției tale. A nu curăța drumul evoluției, nu înseamnă că nu evoluezi , pentru că vei evolua oricum, însă este ca și cum ai merge cu o mașină apăsând ambele pedale în același timp, și accelerați și frânați.

Mă opresc aici cu cele 7 sfaturi, în ideea că sunt suficiente pentru început. Dacă vezi cumva doar valea de după 35 de ani, măcar să fie o vale frumoasă, poate fi o vale fantastică sau poate din contră poate nu este o vale, ci este un loc frumos cu un peisaj fantastic, cu noi suișuri și coborâșuri, așa cum este și viața. Răspunsul la stresul cotidian, pe de altă parte, se află până la urmă, în cea mai mare parte,  în interiorul nostru și în schimbările pe care noi le facem: în acțiune, în emoțiile noastre și în felul în care gândim. În viziunea mea, oricare din aceste 7 sfaturi poate fi un pas important către o viață mai bună pentru tine, mai frumoasă. Eu cred că orice om este extraordinar și merită să fie fericit cât va petrece timp pe acest pământ, fie că este deal, fie că este vale, fie că sunt suișuri și coborâșuri.

Aș fi bucuros să-mi lași părerea ta, fie prin a adăuga un sfat la cele 7 de mai sus, fie să-mi spui două trei sfaturi din cele 7, care au intrat în atenția ta și ai de gând să treci și la acțiune, de ce nu, chiar acum 🙂

Îți doresc o zi plină de energie pozitivă!

Cu Drag,

Marian Rujoiu
Live! Dream! Inspire!

30 thoughts on “Life Coaching 7 sfaturi pentru dezvoltare personala”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top