Gestionarea sindromului tractului ilio-tibial prin masaj terapeutic: cauze, simptome și tehnici de masaj

Sindromul tractului ilio-tibial (ITBS), uneori numit și sindromul bandei iliotibiale, este o afecțiune comună în rândul sportivilor, în special al alergătorilor și cicliștilor. Această afecțiune poate provoca dureri la nivelul genunchiului, ceea ce poate afecta performanța sportivă și calitatea vieții. În această lectie gratuită, componentă a cursului de masaj sportiv și drenaj limfatic. susținut de Alin Gheorghisor, veți învăța despre sindromul tractului ilio-tibial și cum să aplicați un masaj terapeutic, pentru ameliorarea simptomelor.

Aici ai ocazia să vezi explicațiile unui specialist în domeniu. Pe de-o parte ne dorim să-ți venim țn ajutor cu acest modul gratuit, pe de altă parte poți să-ți faci o idee clară despre ce fel de conținut video găsești în masterclass-ul lui Alin Gheorghișor.

Ce este sindromul tractului ilio-tibial?

Tractul ilio-tibial este o bandă groasă de țesut care se află de-a lungul parții externe a coapsei și este legat de tibie (oasele gambei) în apropierea genunchiului. Sindromul tractului ilio-tibial apare atunci când această bandă devine inflamată sau iritată. Acest lucru se poate întâmpla din cauza suprasolicitării muschilor.

Cauzele sindromului tractului ilio-tibial

 • Suprasolicitarea: participarea frecventă în activități precum alergatul sau ciclismul, fără suficientă odihnă, poate duce la iritarea tractului ilio-tibial.
 • Modificări de echipament: schimbarea pantofilor de alergat sau a bicicletei, pot afecta modul în care mușchii și articulațiile funcționează, contribuind astfel la dezvoltarea sindromului tractului ilio-tibial.
 • Dezechilibre musculare: diferențele în forța exercitată asupra mușchilor care acționează direct asupra șoldului și genunchiului, pot duce la suprasolicitarea tractului ilio-tibial.

Simptomele sindromului tractului ilio-tibial

Simptomele sindromului tractului ilio-tibial pot varia de la persoană la persoană, dar cele mai des întâlnite sunt:

 • Durere în partea externă a genunchiului, în special în timpul activităților fizice.
 • Sensibilitate la atingere în zona șoldului sau genunchiului.
 • Umflături în jurul genunchiului.
 • Durere care poate radia în jos, pe partea exterioară a gambei.

Ce masaj este recomandat pentru diminuarea simptomelor tractului ilio-tibial?

Un masaj executat corect poate ajuta foarte mult în cazul acestui sindrom. Alin Gheorghișor, trainer certificat în masajul sportiv, prezintă în acest modul pas cu pas, cu exemplificarea mișcărilor, cum trebuie realizat un masaj benefic pentru acest tip de afecțiune.

 • Pregătirea: asigurați-vă că aveți o saltea sau o masă de masaj confortabilă și o loțiune specifică, Pacientul trebuie întins pe o parte.
 • Încălzirea: masați ușor zona șoldului, coapsei și a genunchiului pentru a pregăti țesuturile.
 • Masajul propriu-zis: concentrați-vă pe zona tractului ilio-tibial, folosind mișcări de presare, rulare și fricțiune. Folosiți presiunea corectă pentru a ajuta la eliberarea tensiunii.
 • Lucrarea pe punctele sensibile: identificați punctele sensibile și lucrați în acele zone cu o atenție sporită.
 • Întindere: după masaj, efectuați exerciții de întindere pentru a îmbunătăți flexibilitatea mușchilor.
 • Continuarea tratamentului: recomandați pacientului să continue masajul acasă sau să revină pentru mai multe sesiuni de masaj terapeutic, dacă este necesar.

Sindromul tractului ilio-tibial poate fi o afecțiune dureroasă pentru sportivi, dar masajul terapeutic poate ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Cu ajutorul cunoștințele dobândite în această lectie gratuită, veți fi în măsură să aplicați un masaj eficient pentru pacienții cu acest sindrom, să îi ajutați să se recupereze mai rapid și să revină la activitățile sportive preferate.

Masterclass Alin Gheorghișor – Curs Masaj Sportiv și Drenaj Limfatic

Ești în căutarea unei oportunități de a-ți dezvolta abilitățile în masajul sportiv și de a explora tehnici avansate de drenaj limfatic? Ei bine, sub îndrumarea experimentată a instructorului nostru de top, Alin Gheorghisor, vei descoperi că învățarea practică și interactivă este calea către succes.

În cadrul acestui program, vei învăța cum să identifici nevoile specifice ale sportivilor și cum să aplici tehnicile de masaj sportiv pentru a maximiza performanța și pentru a ajuta la recuperarea acestora după eforturi intense. De asemenea, vei descoperi secretele drenajului limfatic, o tehnică esențială pentru eliminarea toxinelor și pentru îmbunătățirea circulației limfatice.

De ce să te înscrii la acest curs?

 • Expertiza instructorului: Alin Gheorghisor este un specialist recunoscut în domeniul masajului sportiv și al drenajului limfatic, cu mulți ani de experiență în spatele său.
 • Abordare practică: Cursul se concentrează pe practică, oferindu-ți oportunitatea de a exersa și de a aplica direct cunoștințele dobândite.
 • Beneficii pentru sănătate: Cursul te va învăța să folosești aceste tehnici pentru a îmbunătăți sănătatea sportivilor și a celor care apelează la serviciile tale.
 • Posibilități de carieră: Cursul va deschide uși către o carieră în masajul sportiv și drenajul limfatic, două domenii în creștere.

Dacă ți-a plăcut acest modul și vrei să afli mai multe tehnici de masaj sportiv și drenaj limfatic de la Alin Gheorghișor, te invităm să te înscrii la cursul susținut de acesta: https://www.life-university.ro/curs-masaj-sportiv-si-drenaj-limfatic/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top