Hypercoaching – coaching din altă perspectivă

Coaching-ul a devenit în sfârșit o practică larg răspândită în orice activitate în care este necesară atingerea unei performanțe excelente.

Pe plan personal, în afaceri, în sport, oricine dorește să-și îmbunătățească rezultatele știe că ceea ce este investit în sesiunile de coaching se va întoarce înzecit în termeni de bani, succes și rezultate. Cei mai buni coachi cer – și obțin – sume astronomice tocmai pentru capacitatea lor de a pune clientul în condiția de a exploata la maxim potențialul lui și de a obține rezultate pe care nu le-ar fi atins nici pe departe lucrând singur.

Până acum nu spun nimic nou.

Cu toate acestea, practicând cu succes această activitate de zeci de ani, unele limite ale modelelor tradiționale de coaching mi-au devenit din ce în ce mai clare.

Primul este excesul de importanță care se acordă aspectului psihologic: faptul că, componenta psihologică este fundamentală pentru realizarea unei performanțe excelente este înafara oricărei îndoieli, dar limitarea la aceasta ne poate duce la neglijarea altor elemente la fel de esențiale: toată lumea vorbește cât de mare este puterea minții asupra corpului, fără a realiza cât de mare este puterea corpului asupra minții; mai mult, fiecare dintre noi este plasat într-un context social care – indiferent dacă ne place sau nu – are o influență foarte mare asupra capacității noastre de a obține rezultate la nivel personal, profesional și financiar și, la rândul lor, rezultatele obținute influențează aspectul fizic, mental, social: la un moment dat, dacă îmi neglijez corpul, cu siguranță voi avea probleme mentale, iar acest lucru se va reflecta asupra capacității mele de a socializa și de a face bani; dacă am probleme cu banii, cu siguranță sunt îngrijorat, nu am posibilitatea de a mă trata atunci când este necesar și nu mă simt confortabil să mă prezint în societate; dacă nu sunt în stare să mă raportez pozitiv cu ceilalți, cu siguranță am probleme cu banii etc.

Așadar, de mult timp mi-am creat propriul meu model de intervenție, pe care l-am numit HyperCoaching (în matematică Hyper se referă la dimensiunile superioare) cu care mă adresez la aceste dimensiuni diferite – fizice, mentale, materiale, relaționale – și, mai ales, la modul în care interacționează între ele. Este un model care mi-a oferit rezultate excelente și care mi-a permis să deblochez situații pe care nu le rezolvasem cu coaching tradițional, dar – chiar dacă într-o viziune mai holistică – întotdeauna o făcusem cu tehnicile obișnuite de coaching, deci cu inevitabile probleme de motivație, voință, efort etc.

În paralel, în studiile mele privind metodele de îmbunătățire a performanței, timp de cel puțin douăzeci de ani am tot aprofundat cercetările despre așa-numita „stare de flux” popularizată de Dr. Mihály Csíkszentmihályi.

(Nu am spațiu să aprofundez aici, pentru cine dorește sa afle mai multe, propun două articole de-ale mele de acum aproximativ cincisprezece ani:

Fluxogenics, cheia performantei de varf

https://www.brunomedicina.com/ro/starea-de-flux-sau-punctul-cel-mai-inalt-al-performantei/ )

FLOW System, rezultat maxim cu efort minim

În acest scop, mi-am dezvoltat propria metodologie, pe care am numit-o FLOW System și pe care am aplicat-o cu succes în business, în sport, în muzică, pe scurt, la toate activitățile care necesită performanțe ridicate, cu scopul de a obține maximul de rezultat cu minimul de efort.

Totuși, am ținut cele două modele separate, pana când am avut în sfârșit o „iluminare”: ce s-ar fi întâmplat dacă aș fi încercat a pune “în flow” cele patru dimensiuni ale ființei umane, înainte pe fiecare în parte, apoi la nivel sinergic?

Rezultatele au depășit cele mai incredibile așteptări ale mele. În momentul în care ne concentrăm pe relaxare, pe flow, pe eliminarea obstacolelor, pe eliberarea frânelor, orice rezultat devine ușor de obținut.

Dar mai presus de toate se rezolvă problema motivației și a efortului: starea de flux este un obiectiv în sine, este autotelică și rezolvă pentru totdeauna problema voinței: când înveți să ajungi la starea de flux, orice activitate devine dintr-o data satisfăcătoare în sine.

Mai mult de atât, odată ce acest lucru este înțeles, aplicarea conceptului de flow pe orice sistem – o companie, o echipă de fotbal, o orchestră, o familie – permite rezultate care ar fi de neconceput cu tehnici tradiționale.

Îmi dau seama că acest tip de abordare necesită o schimbare profundă de paradigmă, iar acest lucru cere o anumita flexibilitate.

Dar a gândi în mod holistic și a scăpa de convingerea că este efortul cel care determina nivelul de performanță, înseamnă a descoperi un mod complet nou și infinit mai productiv de obținere a rezultatelor dorite.

Pentru apropundare te invităm să vezi detalii despre cursul Hypercoaching.

Articol scris de Bruno Medicina.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top